Τηλέφωνο επικοινωνίας :2313-032156

Κονδυλώματα

Η υποψία παρουσίας κονδυλωμάτων προκαλεί από μόνη της μεγάλη ανησυχία στις περισσότερες γυναίκες. Η άγνοια και συχνότερα η ελλιπής ενημέρωση αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία του πανικού, που συνήθως έπεται της επιβεβαίωσης της παρουσίας των κονδυλωμάτων.

Οι συνηθέστερες ερωτήσεις των γυναικών είναι και αυτές οι οποίες περιγράφουν την πλήρη εικόνα των κονδυλωμάτων.

-Πού οφείλονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα οφείλονται σε συγκεκριμένους τύπους των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων ( Ηuman Papilloma Viruses ή χάριν συντομίας HPV). Οι συνηθέστεροι τύποι του HPV που προκαλούν κονδυλώματα είναι οι HPV 6 και 11, (αυτοί οι οποίοι καλύπτονται και από το εμβόλιο). Η φλεγμονή στο δέρμα ή/και στους βλεννογόνους ( κόλπο, τράχηλο της μήτρας και μέσα στον πρωκτικό σωλήνα) από τους HPV, προκαλεί την εμφάνιση των χαρακτηριστικών αυτών αλλοιώσεων.

-Πώς φαίνονται τα κονδυλώματα ;

Τα κονδυλώματα προεξέχουν από το δέρμα, είναι μικρά, ψηλαφητά και έχουν την εικόνα μικροσκοπικού κουνουπιδιού. Το χρώμα τους ποικίλει και μπορεί να είναι ίδιο με το χρώμα του δέρματος, ενώ τα κονδυλώματα που βρίσκονται στους βλεννογόνους είναι λευκά ή ροζ και ανιχνεύονται κατά την τυπική γυναικολογική εξέταση από τον ιατρό.

-Τι συμπτώματα έχει κάποιος με κονδυλώματα ;

Τα κονδυλώματα δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα και ανακαλύπτονται συνήθως τυχαία από τη γυναίκα ή κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.

-Πού εμφανίζονται τα κονδυλώματα στις γυναίκες;

Στις γυναίκες τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνηθέστερα στο αιδοίο, στο περίνεο, περιπρωκτικά, στο εφήβαιο, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, στην ουρήθρα και στη στοματική κοιλότητα.

-Πού εμφανίζονται τα κονδυλώματα στο σύντροφο;

Τα κονδυλώματα, στους άνδρες, εμφανίζονται στο πέος, στο εφήβαιο, περιπρωκτικά και στους όρχεις.

-Είναι συχνή η εμφάνιση κονδυλωμάτων στο στόμα;

Η εμφάνιση κονδυλωμάτων στο στόμα δεν είναι πολύ συχνή, καθώς κατά τη στοματογεννητική επαφή ο ιός μεταδίδεται δυσκολότερα.

-Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα ;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και υπάγονται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (STDs). Η τριβή του δέρματος ή/και των βλεννογόνων της γυναίκας με το δέρμα ή/και το βλεννογόνο κάποιου μολυσμένου ατόμου, προκαλεί τη μετάδοση του ιού και κατά συνέπεια τη δημιουργία κονδυλωμάτων. Οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης είναι η κολπική και η πρωκτική επαφή, ενώ σπανιότερη είναι η μετάδοση με τη στοματογεννητική επαφή.

-Μεταδίδονται κατά τον τοκετό;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Για το λόγο αυτό, συνήθως συνιστάται η έγκαιρη αντιμετώπισή τους ή η καισαρική τομή.

-Επειδή έχω κονδυλώματα θα αναπτύξω και καρκίνο;

Τα κονδυλώματα είναι καλοήθη (δεν οδηγούν σε καρκίνο). Τα περισσότερα κονδυλώματα προκαλούνται από τον HPV 6 και τον HPV 11, οι οποίοι όμως, συνυπάρχουν με ιούς υψηλού κινδύνου, οι οποίοι ευθύνονται για τη δημιουργία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καθιερωμένος ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος (γυναικολογική εξέταση, pap test, υπέρηχος έσω γεννητικών οργάνων, εξέταση μαστού) καλύπτει όλες τις γυναίκες.

-Πόσο συχνός είναι ο HPV στις γυναίκες;

Ο HPV είναι πολύ συνηθισμένος στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από το 90% των γυναικών θα κολλήσει κάποιο τύπο του ιού κατά τη διάρκεια της ζωής του αλλά ελάχιστες από αυτές θα νοσήσουν αν στο μέλλον ακολουθούν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο (γυναικολογική εξέταση, pap test, υπέρηχος έσω γεννητικών οργάνων, εξέταση μαστού).

-Υπάρχει πρόληψη για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων;

Στην πραγματικότητα η μοναδική μέθοδος πρόληψης εμφάνισης των κονδυλωμάτων είναι ο εμβολιασμός.

-Μπορώ να υπολογίσω πότε κόλλησα τα κονδυλώματα;

Αποτελεί μία από τις συνηθέστερες ερωτήσεις των γυναικών, οι οποίες θέλουν να ανιχνεύσουν την παρουσία τρίτου προσώπου. Ο ιός HPV μπορεί να υπάρχει μέσα στο σώμα μας για πολύ καιρό και μόνο, εφόσον το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατασταλεί (ιατρογενής λόγοι, στρες, δίαιτα, άγχος κτλ), ξεκινά ο ιός να προκαλεί αλλοιώσεις. Ο αλλοιώσεις αυτές θα ανιχνευθούν κατά τη γυναικολογική εξέταση ή κατά το ετήσιο παπ τεστ της. Η ξαφνική παρουσία κονδυλωμάτων ή αλλοιώσεων στο παπ τεστ δε σημαίνει απαραίτητα ότι η μετάδοση του ιού είναι πρόσφατη, καθώς ο ιός μπορεί να προϋπήρχε σε κάποιον από τους δύο συντρόφους.

-Ποιά είναι η θεραπεία των κονδυλωμάτων ;

Οι μέθοδοι θεραπείας των οξυτενών κονδυλωμάτων διακρίνονται σε φαρμακευτικές και μηχανικές. Η χρήση κρέμας δεν έχει τόσο καλά αποτελέσματα ενώ η χρήση διαθερμίας ή Laser είναι πιο αποτελεσματική.

-Με τη θεραπεία απαλλάσομαι από τον HPV;

Μετά τη θεραπεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος τα κονδυλώματα τα οποία καταστράφηκαν, δε επανεμφανίζονται αλλά ο HPV παραμένει στα κύτταρα της βασικής μεμβράνης και μπορεί να προκαλέσει ξανά βλάβες. Είναι συχνό το φαινόμενο, σε γυναίκες στις οποίες χορηγούνται για πολύ καιρό ανοσοκατασταλτικά φάρμακα πχ κορτιζόνη, να επανεμφανίζονται βλάβες.

-Μετά τη θεραπεία επανεμφανίζονται τα κονδυλώματα;

Αν παρέλθει το κρίσιμο διάστημα των τριών μηνών μετά τη θεραπεία, η πιθανότητα να επανεμφανιστούν είναι μικρή.

-Τί θα γίνει αν δεν τα θεραπεύσω;

Συνήθως μεγαλώνουν σε μέγεθος και επεκτείνονται στη γύρω περιοχή. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει την θεραπεία καθώς όσο περισσότερα γίνονται, τόσο πιο εύκολα μεταδίδονται. Σπανίως μπορεί να υποχωρήσουν χωρίς θεραπεία.

-Αν, ενώ έχω κονδυλώματα, έρθω σε επαφή, θέτω τον σύντροφό μου σε κίνδυνο;

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κολλήσει μετάδοσης του ιού ακόμη και στη περίπτωση μη ολοκληρωμένης επαφής, όπως για παράδειγμα με ένα απλό άγγιγμα στη περιοχή με τα χέρια.


Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς τη συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή. Ποτέ μη παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή. Ο συντάκτης του άρθρου δε φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.